30 april, 2012
Slangen är av den typ som har en metallspiral lindad på utsidan och även en på insidan av slangen, mycket vanlig i olje- och kemisk industri.
En antändning har nyligen inträffat på en depå i samband med lastning av en tankbil med toluen:
Efter lastningen lossades slangen från den fasta anslutningen och några sekunder senare slog det eld i slangen. Branden slocknade men efter ytterligare några sekunder skedde en ny kraftigare antändning. Den släcktes av den alerta operatören genom att han stoppade in sin egen handske i slangkopplingen. Båda antändningarna skedde när operatören höll i slangen med avledande handskar. Han vidrörde inte själva slangkopplingen och kom inte heller emot något annat föremål med kopplingen.
Efter olyckan genomförde vi en kontrollmätning av slangen som då visade sig sakna ledningsförmåga på insidan. Vid kontakt med slangleverantören visade det sig att den invändiga stålspiralen var belagd med ett genomskinligt lager av polypropylen som isolerade spiralen från slangkopplingarna. Spiralen och slangväggen uppladdas när vätska strömmar genom den. När sedan slangen lossats från depåns koppling strömmar luft in i den och om det sker en gnisturladdning från metallspiralen till kopplingen så kan den antända brännbara gaser.
Kontroll av den invändiga ledningsförmågan hos slangar görs genom att föra ner en torr svamp i slangen, förbi slangkopplingen. Sedan fuktas svampen med en ledande vätska, t.ex. vatten varefter resistansen mellan svamp och koppling kontrollmäts. Värdet bör vara under 1 Mohm (1 x 106 ohm). Notera att om det kan finnas brännbara lösningsmedelsångor kvar i slangen måste ett Ex-säkert instrument användas (t.ex. Tietzsch ISO 1x).
Observera att det inte går att kontrollera dessa slangar genom att mäta resistans från ena kopplingen till den andra, spiralen på utsidan kan ge helt missvisande svar.
Närmare förklaring av hur kontrollen skall genomföras finns i standarden ISO 8031, under 4.9.3.4.1
Vi står till förfogande om ni behöver hjälp med mätning eller mer upplysningar.
Saltsjöbaden 11/4 2012
Anders Thulin
anders@atc.nu
+46 87 17 58 00